Skip to content Skip to footer

İstanbul Forum Konuşmaları’nın Beşincisi “Soykırım Günlerinde Felsefe” Konusunu Ele Aldı

İstanbul Forum Konuşmaları’nın beşincisi, Prof. Dr. Tahsin Görgün’ün katılımıyla “Soykırım Günlerinde Felsefe” başlığı altında gerçekleştirildi. Görgün, konuşmasında soykırım dönemlerinde felsefenin rolü ve önemi üzerinde durdu. Varlık, bilgi ve değer kavramları üzerinden soykırımın felsefi boyutlarını değerlendiren Görgün, bu kavramların beraberinde getirdiği temel meselelere dikkat çekti.

Felsefenin doğru ve yanlışı net bir şekilde ayırt etmeden meselelerin kökenine inemeyeceğini belirten Görgün, özellikle Batı dünyasında felsefenin sorunları tespit etmekte başarılı olsa da çözüm üretme konusunda yetersiz kaldığını ifade etti. Bunun temel nedeninin Batı toplumunun dayandığı referans sistemleri olduğunu söyleyen Görgün, bu sistemlerin Aydınlanma esaslarına bağlı olduğunu hatırlattı.

Görgün, günümüzde devam eden soykırım eğilimlerinin de Batı’nın bu ilkelere bağlı kalarak şekillendiğini savundu. Ayrıca, Batı’daki bilim, sanat ve siyasetin belirli bir sadakat anlayışının ürünü olduğuna dikkat çekerek, soykırımların altında yatan sebeplerden birinin iyi ile kötünün ayrımının belirsizleşmesi olduğunu vurguladı.

Diğer taraftan, İslam dünyasının ve Türkiye’deki Müslümanların mükellefiyetlerine dikkat çeken Görgün, en önemli meselenin organize haline gelen kötülüğe karşı direnmek olduğunu dile getirdi. Müslümanların kendi değerlerini iyi bilmeleri ve bu değerler doğrultusunda organize olmaları gerektiğini belirtti. Hakikatle kurulan bağın, ancak hakikate sadakatle güçlendirilerek insanlık için yeni imkanlar sunacağını ifade etti.

Konuşmasını, varlık meselesinin peygamberle irtibat içinde yeniden düşünülmesi gerektiğini vurgulayarak bitiren Görgün, bu yaklaşımın hem Müslümanların hem de tüm insanlığın varlığını teminat altına alacağını belirtti.